I huvudet på Aponi

Direktlänk till inlägg 30 november 2008

... och bra mineraler

Av Marie - 30 november 2008 18:14

Selen

Behövs för: Ämnesomsättningen och immunsystemet. Skyddar mot fria radikaler.

Finns i: Paranötter, fisk och skaldjur, kelp, öljäst, ägg, svamp, råris, vitlök och fullkornsprodukter.
Vid brist: Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros.

Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar.


Zink

Behövs för: Ämnesomsättningen och funktionen hos viktiga enzymer.

Finns i: Kött, grönsaker och nötter.

Vid brist:

Vid brist på zink kan ett antal besvär uppstå:

  • Hudbesvär som psoriasis, eksem, oren hy, acne, långsamt läkande av sår, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.
  • Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga.
  • Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist.
  • Matsmältningsbesvär på grund av nedsatt produktion av matsmältningenzym, magsår.
  • Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, prostatabesvär och menstruationssvårigheter.
  • Nedsatt smak- och luktförmåga, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, cancer och senilitet.

Magnesium

Behövs för: Nerv- och muskelfunktionerna.

Finns i: Nötter, baljväxter och gröna grönsaker.

Vid brist: Kan drabbas av depressioner.


Mangan

Behövs för: Omsättningen av kolhydrater, protein, och fetter. Försvarar cellerna mot fria radikaler.

Finns i: Fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, ris, havregryn samt bär och te.

Vid brist:

Några manganbristsymptom är obalans i innerörat med yrsel och dåligt balanssinne, trötthet, låga kolesterolvärden, sänkt tröskel för epileptiska kramper, eksem och i vissa fall struma.

Hos djur kan man märka av skelettförändringar, förmodligen därför att broskbildningen störs.

Förmågan att absorbera mangan minskar vid högt intag av järn, kalcium, fosfor och fytater.


Järn

Behövs för: Transporten av syre till kroppens vävnader.

Finns i: Kött, fågel, grönsaker, blodmat och vin.

Vid brist:

Järnbrist kan uppstå om det järn man får genom maten inte ersätter det kroppen förlorar vid svettning, blodförlust och normal avstötning av celler.

Brist på järn kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.

Det finns även en del som tyder på att järnbrist kan vara en bidragande orsak till rastlösa ben.

Brist kan vidare förorsakas av underskott på magsyra samt brist på B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, folsyra, zink, koppar eller mangan.

Järnunderskott kan medföra blodbrist, cancer, leverbesvär, kronisk gikt i lederna och mottaglighet för infektioner.

Kvinnor drabbas oftare än män av järnbrist p.g.a menstruation. När menstruationen upphör sjunker järnbehovet, men vid graviditet är behovet ändå stort. Kroppen tar upp 5-10 procent av det järn som finns i maten. Järnet i kött och blodmat är lättast för kroppen att utnyttja. Dessa livsmedel kan göra det lättare att ta upp järn i bröd och grönsaker. Vitamin C kan förbättra upptaget av järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det. Blodbrist samt blekhet, trötthet och kraftlöshet. Drabbar kvinnor oftare än män. Järnförluster p g a mensblödningar kan variera mycket mellan olika kvinnor. En del kvinnor behöver därför mer järn än kosten kan ge och bör periodvis komplettera kosten med järntillskott.


Jod

Behövs för: Ämnesomsättningshormonerna.

Finns i: Skaldjur, sardiner och kolja.

Vid brist:

Brist på jod i maten anses vara den vanligaste orsaken till struma (förstoring av sköldkörteln). Struma var vanligt förekommande i vissa delar av Sverige så sent som under mellankrigstiden. Joderat bordssalt introducerades på 20-talet

Eftersom huvuddelen av hushållssaltet joderas förekommer inte jodbrist längre. Livsmedelsindustrin och storhushåll använder dock inte alltid salt som är jodberikat. För den som ofta äter färdiglagad mat kan jodintaget bli onödigt lågt. De som medvetet minskar på saltkonsumtionen bör också vara angelägna om att bara använda jodberikat salt.

Brist på jod kan även leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.


Krom

Behövs för: Omsättningen av blodsocker.

Finns i: Fisk, skaldjur, fullkornsprodukter och kött.

Vid brist: Troligen mindre vanlig, men kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och kan därmed eventuellt bidraga till utvecklandet av åldersdiabetes. Diabetes typ 2.


Koppar

Behövs för: Flera av kroppens ensymer. Försvarar våra celler mot fria radikaler.

Finns i: Baljväxter, nötter, skaldjur och nötkött.

Vid brist:

Sällsynt hos friska personer. Kan uppstå i samband med vissa tarmsjukdomar och som följd av långvarig överdosering av zink.

Vid vissa ärftliga sjukdomstillstånd fungerar inte den normala kopparmetabolismen. Menkes syndrom leder till kopparbrist.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 22 mars 2015 23:15

Det går mycket lättare att blogga på den nya portalen, inläggen sparas automatiskt. Så en del problem som jag tidigare haft med att allt förvinner efter att min uppkoppling blir svajig, är nu mera ett minne blott och jag tycker att det är så skönt. S...

Av Marie - 7 februari 2015 23:17

Sitter och fundera på om jag ska beställa hem lite musik? Har en rabattkod som går ut i dagarna och jag minns att jag pratade om runt jul att köpa hem lite mer musik. Jag älskar musik, synd bara att det inte släpps så pass ofta som jag skulle vilja b...

Av Marie - 6 februari 2015 21:49

Var i behov av lite essiebutton humor, och så fick jag det idag. Det är nästan som man blivit beroende.     Får läsa lite mer på ...

Av Marie - 3 februari 2015 22:36

Sitter och tittar på några serier, försöker varva ner. Får se om jag lyckas eller om det istället blir tvärt om. Annars har jag läst lite ur boken idag innan jag försökte låna om den och den fick samma utgångsdatum som den jag redan hade och nu går i...

Av Marie - 2 februari 2015 23:08


  Jag blev positivt överraskad av att dessa låg i min brevlåda idag, trodde att det skulle ta längre tid. Men jag blev glad när jag såg att paket hade kommit. Kan knappt vänta tills jag kommer att använda dem. Det ser så enkla och små ut, precis v...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards